Receptek

Svéd gombasaláta

Az 1980-as évek végén kezdtek terjedni nálunk a gyorsbüfék (nem a pecsenyekisűtőkre gondoltam). Valamikor 1988-ban találkoztam az első salátabárral, ahol a fent említett gombaétel is kapható volt. Egyik nagy kedvencem lett, ott általában sült hasábburgonyával kértük. A franciasaláta és egyéb majonézes termékek már korábban elterjedtek a magyar konyhában, majd jött a svéd gombasaláta is, eggyel több, amivel meg lehet a gyerekeket ijeszteni. Friss péksüteménnyel, pirítóssal reggelire, vacsorára egyaránt fogyasztható. Ha meleg ételre vágyunk, felmelegítve, tészta feltételként is jól funkcionál.

Hozzávalók: Elkészítés:
  • 300 g gomba – csiperke/sampion
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 200 g paradicsom (ezt is helyettesíthetjük paradicsompürével, de az igaziból finomabb)
  • 40 g sűrített paradicsom
  • 0.5 db citrom (héja, és leve)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és kristálycukor ízlés szerint
  • feketebors (őrölt)
  • oregánó (friss, vagy szárított)
  • bazsalikom (friss, vagy szárított)
  • 2 db babérlevél (friss, vagy szárított)
Hámozzuk meg a paradicsomot (legegyszerűbb módja, ha forrásban lévő vízben tartjuk 40-50 másodpercig), és vágjuk darabokra, majd a vöröshagymát, a gombát is szeleteljük, fokhagymát zúzzuk.

Egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon pároljuk meg a hagymát, amikor üveges, adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát. Vegyük nagyobbra a lángot, hogy a gomba elkezdjen levet ereszteni.

Hozzáadjuk a felkockázott és sűrített paradicsomot, a citrom reszelt héját és levét. A maradék fűszereket, melyeket kikészítettünk, beleöntjük, az őrölt feketebors kivételével, azt közvetlen akkor tegyük bele, mielőtt lekapcsoljuk a lángot.

Sűrűre főzzük, a bevezető szerint hidegen vagy melegen tálaljuk.

svedgomb


Gombafasírt

Hozzávalók: Elkészítés:
  • 25 dkg csiprke (fehér vagy barna)
  • 3 evőkanál olaj
  • 2-3 közepes nagyságú burgonya
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt paprika
  • bors és só ízlés szerint
A megtisztított és apróra vágott gombát egy kevés olajon megdinszteljük. A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, a vöröshagymát aprítjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt a gombához keverjük. A zsemlemorzsát fokozatosan adagolunk, amíg jól formázható gombócokat tudunk formálni.

A fasírtgolyókat zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajozott tepsiben 30 percig sütjük.

gfasirt